Groep 4

Groep 4

maandag 29 januari 2018

Beste ouders,

Ik merk uit reacties van sommige ouders dat nog niet iedereen uit onze groep (en andere groepen), weet dat er elke week nieuw groepsnieuws, oproepjes en/of huiswerk wordt geplaatst. Hiervoor moeten deze ouders zich nog aanmelden bij de groep van hun kind (-eren) op de groeps-app zelf.  Dit moet met een wachtwoord. Misschien kunnen de ouders elkaar daar bij helpen? Het is toch zonde wanneer je deze informatie mist.

 

Groeten, juf Esther.

Het groepsnieuws krijgt u binnen op de website/app bij het aanmelden van de notificaties bij groep 4. Dit in verband met privacy. Voor het wachtwoord kunt u de juf raadplegen.

 

 

Dinsdag 21 november

Hallo lezer,

Na deze week zal het groepsnieuws alleen te zien voor de ouders die zich aangemeld hebben voor groep 4. Het wachtwoord hiervoor hebt u via de mail ontvangen van Meester Jeroen. Alleen deze week plaats ik het nog dubbel. Er is hiervoor gekozen in verband met de privacy van de leerlingen.

Fijn om te zien dat ik al genoeg hulp heb voor de Pietendag van volgende week donderdag 30 november. Deze dag mogen de kinderen als pietje verkleed komen.

Aanstaande woensdag en donderdag zijn de rapportgesprekken. Gelukkig heeft iedereen zich uiteindelijk ingeschreven want wij vinden het belangrijk om van ieder kind een ouder/verzorger te zien.

We zijn deze week gestart met een nieuw rekenblok en een nieuw spelling blok. De doelen van beide vakken hangen ook op de gang.

Deze week staat de tafel van 5 centraal en we hopen snel stickers te kunnen plakken op de tafelkaart van onze groep!

Tot volgende week,

Groetjes de juffen.

13 november 2017

Beste lezers,

de afsluiting van het thema "beroepen in de bouw" in de vorm van de techniekmiddag was er 1 voor in de boeken. Wat waren de kinderen goed en leuk bezig! Het was ook erg leuk dat elk groepje een groep 8 leerling als begeleider had. Zo mooi om de zorgzaamheid en samenwerking te zien tussen jong en oud. Het in elkaar zetten van onze eigen plankjes en schroeven resulteerde in een mooie gereedsschapskist! Pas de dag ervoor werd er juist geraden.

Vanaf deze week gaan wij ons bezighouden met het sinterklaasfeest, dinsdag wordt de school versierd en zal de klas ook enig aankleding krijgen. Na de ochtendpauze zullen we op school ook het sinterklassjournaal gaan kijken met de kinderen.

Donderdag 30 november hebben de onderbouwgroepen Pietendag. Voor deze dag ben ik op zoek naar ouders die kruidnootjes af willen bakken in de middagpauze (in totaal hebben we 6 bakplaten nodig). Ook hulp bij het maken hiervan zou erg fijn zijn. 

Dinsdag 5 december komt Sinterklaas op school en in de klas.

Woensdag 6 december zoeken we dan weer ouders om de school in kerstsfeer te brengen.

Wat gaat de tijd toch hard! over tijd gesproken.....

Vorige week zijn we gestart met de hele uren op de digitale klok. Aan de muren hangen genoeg geheugensteuntjes maar het zou ook fijn zijn dat er thuis mee geoefend word. Dinsdag gaat er een bald mee wat de kinderen vorige week hebben gemaakt. Hierop kunt u zien in welke mate het wel of niet al beheerst wordt.

We missen nog een paar rapporten, vrijdag krijgen de kinderen hun nieuwe blad weer in het rapport.

een fijne week!

 

7 november 2017

De tijd gaat vliegensvlug dit schooljaar, volgende week vrijdag krijgen de kinderen alweer hun rapport. 

Deze week gaan we het thema "beroepen in de bouw" afsluiten met de techniekmiddag op donderdagmiddag. Wat zou het hout worden wat wij verdiend hebben? kun je bouwen met rietjes en tegelkruisjes? kun je een muurtje bouwen met verpakkingsmateriaal of zelfs een huisje? Wat zijn er allemaal voor schroeven, bouten en moeren? 

Deze week zijn we gestart met het automatiseren van de sommen tot en met 10 OP TEMPO. Elke keer proberen we met de hele klas steeds meer sommen te maken binnnen 1 minuut.......geod oefenen dus!!

Vrijdag hebben de kinderen het schoolontbijt. Uw kind mag dus voor 1 keertje zonder ontbijt op school komen. 

een fijne week toegewenst! 

31 oktober 2017

alweer de 2e kijkweek, wat een hoop belangstelling! Wij hopen dat u zo een indruk krijgt van wat er gedaan wordt in de klas en wat ons bezighoud. Er is nog plek op het inlooprooster mocht u nog niet zijn geweest.

Het kneedgum verhaal blijt een soap met een open einde....... de regels zijn bekend bij de kinderen en mocht er onverhoops toch nog kneedgum of slijm de klas binnendringen dan wordt dit weggegooid. 

Deze week hebben we het naast alle thema's ook weer over het verschil tussen plagen en pesten. 

Deze week zijn we ook begonnen met het rekencircuit; de kinderen zijn hier ERG enthousiast mee bezig. We moeten nog wel vaak opletten dat dit rustig gebeurt.

Mocht u met de tafels willen gaan oefenen; woensdag 1 november starten we hier mee. ook zijn we gestart met hoofdrekentoetsjes op tempo met sommen tot en met 10.

Met spelling zijn we bezig met de NG en NK.

een fijne week gewenst.

de juffen van groep 4; deze week zijn dat er 3!!!!

 

 

24 oktober 2017

Beste lezer,

deze week en de aankomende 2 weken zijn er kijkochtenden in de klas. De intekenlijst hangt op het raam bij de klas. Dit is op ma, di, do en vrijdag van 8:30 tot 10:00. Op woensdag gaat de klas om 10 over 9 richting de gym. Hier mag ook gekeken worden. 

Vanaf dinsdag gaan de kinderen de even spellinglessen op de tablet maken. Hier hebben de kinderen erg veel zin in! De oneven lessen blijven we schrijven in het werkboek en het dicteeschrift.

Er gebeuren helaas ook dingen in de klas die minder leuk zijn, ook die willen wij eens benoemd hebben.

plagen: er zijn kinderen die het nodig vinden om andere kinderen te "plagen". Hier zijn wij als juffen niet echt blij mee. De komende dinsdagen zullen er daarom lessen gegeven worden rond dit thema. Er word tijdens deze lessen gesproken over het verschil tussen plagen en pesten en hoe je hier het best op kunt reageren. Wij willen als leerkrachten dat iedereen zich fijn en vooral veilig voelt in de groep. Ook de minder leuke dingen moeten op school en thuis besproken kunnen worden.

slijm/kneedgum: in de klas (en op school) is het opeens erg in om slijm, kneedgum of andere vieze bolletjes in je handen te hebben. In de eigen tijd mogen de kinderen dit zelf bepalen maar tijdens de lessen is dit echt niet de boedoeling. Het is nu zelfs zo dat het slijm gemaakt wordt met de lijmstift die de kinderen van de juffen gekregen hebben voor de knutsellessen. Daarom worden deze af en toe ingenomen.

Deze week zijn wij er helaas achtergekomen dat de kneedgum waarmee de kinderen spelen gewoon van de muur af wordt gehaald (soms zelfs met een hoekje van een poster aan toe) Dit is de klas besproken maar wij zouden willen vragen of u dit onderwerp en het onderwerp plagen thuis zouden willen bespreken.

Om dit weeknieuws postitief af te kunnen sluiten kan ik u vertellen dat wij begonnen zijn met een nieuw thema: beroepen in de bouw. Rondom dit thema zullen weer allerlei lessen worden gegegeven en ook de techniekmiddag wordt hieraan geweid. De kinderen "verdienen" elke dag een onderdeel van een speciaal bouwwerk.......rara wat zou het worden?

Ook doen wij lessen en activiteiten rondom het thema herfst.

tot ziens tijdens de kijkochtenden!

13 oktober 2017

Beste lezer,

de herfstvakantie is begonnen. Wat was het leuk om de week met zo'n spetterend optreden van de kinderen af te sluiten. Zo trots op onze groep!! 

Het 2e blok van spelling is afgesloten, de regels voor het 3e blok hangen op de gang. Met rekenen hebben we het eerste blok afgerond en starten we met het 2e blok, ook deze doelen hangen op de muur. 

Zoals u heeft gezien zijn we gestart met de tafels. Op de gang hangt een blad waar de kinderen stickers mogen plakken bij de tafel die ze beheersen. Dit wil zeggen: op volgorde op kunnen zeggen en op tafelsommen door elkaar de antwoorden kunnen geven. Om de kinderen hier mee te laten wennen zijn we begonnen met de "makkelijkste" tafels; de tafel van 0 en 1. Na de vakantie komt de tafel van 2 en 10 aan de beurt. Het is best een intensief gebeuren om dit bij alle 24 de leerlingen met aandacht te kunnen doen. Hierom doen we de eerste tijd alleen de tafels waar iedereen aan toe is op dat moment. Wanneer het wat meer gewenning heeft voor de kinderen kan dat ineens reuzesnel gaan. Maar niet ieder kind is het zelfde en leert op het zelfde tempo dus er zullen wel wat verschillen gaan ontstaan.

De kinderen hebben de donderdag voor de vakantie voor het eerst weer in de porftfoliomap gewerkt. In deze map zitten de reken en spellingdoelen die de kinderen na elke toets gaan bekijken. Bij de dingen die ze al goed beheersen zetten ze dan een blij gezichtje en bij de dingen die ze nog lastig vinden zetten ze dan een sip gezichtje. Zo weet ook de leerling zelf wat er nog aandacht nodig heeft. In deze map komen ook werkjes waar ze trots op zijn.

Deze map gaan we gebruiken om gesprekjes met de leerlingen te gaan voeren over hoe het gaat op school en wat ze graag willen leren. Ook kunnen ze aangeven wat ze van de leerkrachten verwachten. deze portfoliogesprekjes gaan na de herfstvakantie plaatsvinden. (gewoon onder schooltijd)

Heeft u zich al ingeschreven voor de inloopochtenden? deze zijn vanaf dinsdag 24 oktober tot vrijdag 10 november. inschrijflijst hangt op het raam naast de klas.

Zo, het is een heel verhaal geworden! Wij wensen jullie een fijne herfstvakantie toe!

 

 

3 oktober 2017

Beste lezer,

deze week is ondanks de stakingsdag van donderdag een hele drukke week. Zo zit de juf nu, kwart voor 8 's avonds, nog achter de computer thuis om de lessen voor morgen voor te bereiden, toetsen in te voeren, toetsen te analiseren en de app bij te werken. Ik houd het nu dus even kort.

De tafelkaart is inmiddels beplakt met de stickers voor de tafel van 0. De rekentoets is klaar en volgende week wordt ook blok 2 van spelling afgesloten. En dan.....eindigen we, donderdag 12 oktober,de kinderboekenweek met een optreden waar we ook nog hard voor moeten oefenen en knutselen.

Juf Esther loopt de komende 2 weken rond met een ingegipste voet. Hopelijk helpt dit gips de chronische peesontsteking, waar de juf al meer dan een jaar mee rond loopt, te verhelpen. 

Leest u onderstaand stukje nog even na voor de belangrijke data?

Tot morgen........

26 september 2017

Hallo lezer,

vanaf vandaag hebben wij iedere dinsdag een stagiare in de klas. Zij heet Georgina Schlink en studeert aan de Pabo. Zij zal tot het einde van het jaar, naast de dinsdagen, ook 2 hele weken stage komen lopen. Zij stelt zichzelf voor op het whiteboard met een foto en een stukje. Wij zijn erg blij met een paar extra handen en input vanuit een frisse blik. Wij wensen Georgina veel plezier en succes.

Deze dinsdag hebben we met de kinderen een huisje met klei gemaakt naar aanleiding van het sprookje van Hans en Grietje. Volgende week dinsdag gaan we dit huisje VERVEN, wilt u hier even aan denken bij het uitkiezen van de garderobe van uw zoon of dochter. Deze week waren er toch kinderen met hele mooie kleding bij.

Woensdag 4 oktober start de kinderboekenweek. Hierover heeft u informatie gekregen via een mail van Meester Jeroen. 

Donderdag 5 oktober is de school gesloten ivm de staking van de leerkrachten in het basisonderwijs.

De kinderboekenweek wordt, donderdag 12 oktober,  afgesloten met een kwartaalviering waarin de winnaars van de mode"wedstrijd" van 4 oktober strijden om een prijs. Wij mogen, met onze groep, ook een act verzorgen waarvoor wij met zn allen verkleed mogen komen. U bent van 14:00 uitgenodigd om in de gymzaal deze kwartaalviering bij te wonen. |Kleine kinderen mogen helaas niet mee ivm met de grote hoeveelheid kinderen en ouders in de gymzaal.

Vrijdag 13 oktober zijn de kinderen vrij, hun herfstvakantie begint 1 dagje eerder dan die van de leerkrachten. Wij hebben dan een studiedag.

Tot de volgende week!

_______________________________________________________________

19 september 2017

Hallo lezer, 

de eerste week met de huiswerkmap zit er op en wat was het fijn om te merken dat alle mappen waren ingeleverd! 

In de klas hangt de knutsellijn eindelijk weer op (de glazenwassers moesten eerst langs zijn geweest) en hij hangt al vol met superleuke en creatieve knutsels van roodkapje en de Wolf. Het volgende sprookje komt er aan en deze zal vorm krijgen met klei. Daarom vraag ik om dinsdag 26 september niet de mooiste kleren aan te doen bij de kinderen.

Op de gang hangen de nieuwe spellingdoelen van blok 2. Het grote dictee van blok 2 is door de hele klas uitstekend gemaakt! We hopen deze lijn vol te kunnen houden.

Voor de techniekmiddag van 28 september sparen wij deksels van schoenendozen. Hier gaan wij knikkerbanen van maken.

tot de volgende keer!

 _________________________________________________________________

11 september 2017

Hallo lezer,

de schoolreis zit er al weer op, helaas is deze erg regenachtig verlopen waardoor de groep een uur eerder thuis was dan gepland. Gelukkig hebben de kinderen het, ondanks de regen, erg naar hun zin gehad.

De juffen hebben afgelopen studiedag weer veel geleerd over het rekenonderwijs. Eigenlijk zijn we de hele dag bezig met rekenen. denk maar aan de kalender, het weerbericht, schooltijden, stappen tellen, hoe zwaar is iets, hoe lang duurt het nog en weat kan ik met een euro allemaal kopen.

In de rekenlessen zal elke dag 10 minuten gewerkt worden aan het automatiseren. De instructie van sommen zal meer handelend gebeuren en de weektaak zal in elke rekenles een belangrijk onderdeel zijn. De leerlingen die meer hulp nodig hebben komen aan bod, de kinderen die lekker meekomen krijgen hun aandacht maar ook voor de wat snellere rekenenaar is aandacht en materiaal zoals een plusboek.

Zo zie je maar weer: we blijven altijd in ontwikkeling.

Deze maandag (excuses dit is dinsdag geworden) zijn ook de leesmappen weer mee naar huis gegaan met: een blad met verhaaltjes (2 dagen 1 verhaaltje herhalen) een blad met woordjes per dag en een toetsje om te kijken hoeveel woordjes kinderen in 1 minuut lezen.

Met vragen en of opmerkingen kunt u altijd bij ons terecht:

e.v.nierop@kbsvliedberg.nl / i.grashuis@kbsvliedberg.nl

greetz,

juf Esther.

________________________________________________________________

2 september 2017

Hallo lezer,

De aankomende week is een drukke week;

Dinsdag 5 september is de informatieavond in onze groep. Deze informatieavond start om kwart over 8 en is om kwart over 9 afgelopen. Op deze informatieavond wordt er verteld wat er allemaal gebeurt in groep 4 en de specifieke activiteiten, bijzonderheden en regels in onze eigen groep. De avond is informatief en algemeen, mocht u behoeft hebben aan een gesprek over uw kind persoonlijk dan kunt u dat uiteraard met ons afspreken. Dit kan bij het halen of brengen, via de telefoon of de mail.

Woensdag 6 september is er een studiedag voor de leerkrachten van de Vliedberg en zijn de kinderen vrij.

Vrijdag 8 september gaan de kinderen op schoolreis naar Avi Fauna. Hierover heeft u, voor het weekend, een informatiemail over gekregen. Mocht u de mail van school niet ontvangen dan horen wij dat graag.

De juffen hebben beiden ook een werk-emailadress waar u ons op kunt bereiken. Dit adres is te vinden bij de pagina "personeel".

Wij missen nog een paar SOS formulieren, deze zijn erg belangrijk om in te leveren bij de leerkracht.

_________________________________________________________________ 

28 augustus 2017

Hallo lezer,

de eerste week zit er al weer op en we zitten alweer in week 2 van dit schooljaar. De kinderen en juffen hebben elkaar al iets beter leren kennen en we hebben al veel verschillende dingen gedaan en geleerd.

Het werken met de tablet had een beetje vertraging maar is na inzet van de juffen en meester Jeroen eindelijk van start gegaan. OP dit moment wordt er op de tablet alleen gewerkt met rekenen en automatiseren. later in het jaar komt het verwerken van spelling ook aan bod. Voor nu vinden wij het schrijven en minder schermtijd ook erg belangrijk.

Op de gang hangen de doelenposters van de doelen waaraan wij werken, deze eerste weken, van rekenen en spelling.

De juffen zijn op zoek naar kriebelouders en één of 2 klassenouders. Wanneer u dit leuk lijkt kunt u dit aangeven op het whiteboard of bij de juffen.

Volgende week dinsdag, 5 september, is er een informatieavond. De avond begint om 20:15 en zal om 21:15 weer afgelopen zijn. Deze avond is algemeen bedoeld, bij vragen over u kind persoonlijk vragen wij u om een afzonderlijke afspraak te maken.

Voor vragen en andere dingen zoals het doorgeven van afspraken/ doktersbezoeken/enz hebben de juffen ook allebei een eigen emailadres. 

Denkt u aan (indien nog niet gedaan) het inleveren van het rapport, de sos-lijst, het strookje voor de informatieavond en de huiswerktas?

 

________________________________________________________________ 

17 augustus 2017. 

Welkom op de groepspagina van Groep 4 van de juffen Esther van Nierop en Irene Grashuis.

De klas is ingericht en de juffen zijn klaar voor het komende schooljaar!

Op deze pagina zullen nieuwtjes, hulpvragen en belangrijke dingen wat betreft onze groep komen te staan.

Naast deze pagina is er ook een huiswerkpagina, hierop komt het huiswerk te staan.

In de eerste week graag meegeven aan uw kind:

- een gymtas met kleding, schoenen en een fles water. (ma, woe en don)

- een multomap met 23 ringen gevuld met lege blaadjes en tabbladen.  Doe de map niet te vol want anders past er niets meer bij.

- een etui. Deze hoeft niet gevuld: de juffen hebben al lijm, een schaar, een gym, potloden en stiften uitgedeeld.

- een koptelefoon voor aan de tablet. (niet te groot anders past hij niet in de la)

Wij hebben er zin in! tot maandag 21 augustus in lokaal 12.

Terug

Korne 180

3068 GN Rotterdam

010 - 421 46 68

info@nullkbsvliedberg.nl